Blogg


English flag In English

Vad är en Blogg till för?

I en blogg kan studenterna ges möjligheten att skriva fritt, t.ex. kring sin egen inlärning och tankeprocess. En blogg är personlig och alla deltagare i en sajt får en personlig blogg när verktyget aktiveras. Den som skriver ett blogginlägg i sin blogg kan välja om blogginlägget ska kunna läsas av alla i sajten eller enbart de som har rollen Lärare eller Ägare. Den som skriver inlägget väljer också om det ska vara tillåtet för andra att kommentera inlägget.

Tips på användning

Bloggen passar utmärkt som verktyg för reflektion. En vanlig funktion är att studenter/deltagare skriver inlägg som andra deltagare sedan kommenterar för att på så sätt ge återkoppling till blogginläggets författare.

Länkar till användarguider:

Skapa ett Blogg-inlägg

Tänk på det här

  • Namnet på bloggen går inte att ändra.
  • Du kan inte skapa flera bloggar. En deltagare har en blogg per sajt.
  • De inlägg du skapar, skapas i din blogg, även om du är inne och läser någon annans blogg i sajten.
  • Du kan lämna kommentarer i andra deltagares bloggar, om du har behörighet till det.
  • Om du som användare raderar ett publicerat inlägg kan sajtens administratör återskapa det.
  • Om du som användare tar bort en kommentar du skrivit, är den permanent raderad.

Verktyget Forum erbjuder liknande möjligheter (Att skriva inlägg för att sedan kommentera varandras inlägg). Skillnaden mellan blogg och forum är att skrivprocessen i bloggar brukar ske över tid och det är den enskilda författarens reflektioner som står i centrum. I Forum brukar ämnet för diskussionen stå i centrum och flera olika ämnen avhandlas i olika forum.

Exempel på en bloggsida

Exempel på en bloggsida