Filsamling


English flag In English

Vad är Filsamling till för?

I verktyget Filsamling kan du, precis som namnet säger, samla filer av olika slag som du vill dela med dig av till sajtens medlemmar. Du kan välja om du vill att filerna enbart ska kunna ses på den aktuella sajten eller om de ska vara tillgängliga publikt. Förutom att ladda upp filer kan du även skapa HTML-sidor och enkla textdokument samt lägga ut webblänkar.

Tips på användning

Du kan i Filsamling välja vilka grupper och/eller typer av användare som ska komma åt en fil. Till exempel kan man skapa gruppmappar där en grupp kan samla sitt eget material. En sådan mapp kan även döljas för övriga deltagare på sajten.

Du kan lägga upp dolda filer och sätta datum då de ska bli tillgängliga, vilket gör att man kan förbereda sin kurs långt i förväg.

Länkar till användarguider:

Behörigheter och roller
external link: Dokument - Snabbguide för samtliga aspekter av filsamlingen

Tänk på det här

  • Som standard har endast lärare/ägare av sajten behörighet till att ladda upp filer i filsamlingen. Du kan dock ändra denna inställning för antingen hela filsamlingen eller för specifika mappar som du skapar. Se hur man gör detta i guiden ovan.
  • Resurser du har på en sajt är inte automatiskt tillgängliga för deltagare på en annan sajt. Du kan alltså inte skapa en länk från en sajt till en annan. Deltagarna i den andra sajten har nämligen inte rättigheter att se dokumentet i den första sajten. Detta problem löser man genom att kopiera dokumenten från den första sajten till den andra. Ett alternativ är att ändra dokumentets tillgänglighet i den första sajten så att det blir publikt. Då kan man länka till dokumentet från den andra sajten.
  • Det sammanlagda innehållet på en sajt får inte överstiga 1 GB (samtliga verktyg tillsammans). Behöver du mer utrymme (quota) än så, kontakta external link: helpdesk@su.se. I verktyget Filsamling kan varje enskild fil som laddas upp maximalt vara 100 Mb, men använder du WebDAV finns ingen sådan begränsning.
  • Om du regelbundet har behov för att ladda upp/ner många filer samtidigt till filsamlingen kan det i många fall vara smidigare att koppla upp sig mot filsamlingen med hjälp av "webDAV"-protokollet. Det innebär att du kan föra filer fram och tillbaka mellan filsamlingen precis som om det vore en vanlig mapp på din dator. För mer information kan du inifrån filsamlingen klicka på länken "Ladda upp/ned flera resurser åt gången (WebDAV)", uppe i mitten. Vi rekommenderar också att du generellt kopplar upp dig med ett tredjepartsprogram då det ofta fungerar dåligt att göra det direkt i Windows/Macintosh. En sådan gratisklient är t.ex: BitKinex som du hittar här: external link: http://www.bitkinex.com/
  • Om verktyget Filsamling innehåller ett mycket stort antal objekt kan du drabbas av långsam prestanda (det kan ta mer än några ögonblick för verktyget att helt laddas i webbläsaren).

Exempel på en filsamling

Exempel på en filsamling