Min arbetsyta - Personliga inställningar


English flag In English

I fliken längst till vänster, Min arbetsyta, kan du göra en del personliga inställningar samt skapa egna sajter. Här nedan finns det guider över de viktigaste och mest använda funktionerna.

Användarguider:

Ändra språk

Organisera sajter (Bestäm vilka flikar som syns och om vissa sajter ska döljas)

Notifiering

Profil


Ändra språk

Mondo har inbyggt stöd för en mängd olika språk för visning av menytexter och knappar. Innehåll som läggs in på sajterna av användare påverkas dock inte av språkinställningen.

OBS! På några enstaka ställen visas text endast på engelska oavsett språksinställning.

Steg 1

Klicka på fliken Min arbetsyta och Inställningar i vänstermenyn. Klicka sen på språk längst till höger i den horisontella menyn.

my_workspace_language_01_sv.png

Steg 2

Välj önskat språk i rullistan och klicka på spara. Språkinställnigen ändras när en ny sida laddas i Mondo (t.ex. när du klickar in dig på en sajt).

my_workspace_language_02_sv.png


Organisera sajter

Du kan välja hur många sajtflikar du har i den horisontella menyn samt vilka sajter som visas i flikarna och under "Mina aktiva sajter". Om du är relativt ny användare i Mondo är du kanske bara medlem på ett fåtal sajter. Då kommer samtliga sajter att kunna visas i den horisontella menyn. Men om du har en stor mängd sajter kan det ofta vara behändigt att kunna dölja sajter som inte längre används samt placera de mest aktuella sajterna i den horisontella menyn. Sajter som inte får plats i den horisontella menyn är tillgängliga under fliken Mina aktiva sajter.

Steg 1

Klicka på fliken Min arbetsyta och Inställningar.

my_workspace_appearance_01_sv.png

Steg 2

I rutan till vänster kan du välja det antal sajtflikar som ska visas i den horisontella menyn.

my_workspace_appearance_01_2_sv.png

Steg 3

I rutan till vänster listas samtliga sajter som är synliga för dig. Den översta sajten är den sajt som visas till höger om fliken Min arbetsyta. Sajt nummer två visas sen till höger om den första fliken osv.

my_workspace_appearance_02_sv.png

Steg 4

Om du vill att en specifik sajt ska visas i den horisontella menyn markerar du den i menyn och klickar på upp-pilen tills den hamnar på önskat plats. Klicka på Spara. Ändringen syns sen när en ny sida laddas i Mondo. T.ex. om du går in på en sajt, eller klickar på uppdatera-knappen i webbläsaren.

my_workspace_appearance_03_sv.png

Steg 5

I rutan till höger kan du placera sajter som du inte längre använder eller vill dölja. Det innebär att dessa sajter varken kommer att visas i den horisontella menyn eller under fliken Mina aktiva sajter. Eftersom vanliga användare inte kan radera sajter i Mondo kan denna möjlighet användas för att dölja testsajter och tillfälliga sajter som inte kommer att användas mer. Du döljer sajten genom att markera den i listan i vänster rutan och klickar sen på höger-pilen. På motsvarande sätt kan du också synliggöra en sajt igen med att flytta en sajt från höger ruta till vänster ruta.

my_workspace_appearance_04_sv.png

Avsluta med Spara.

my_workspace_appearance_05_sv.png


Notifiering

Du kan välja hur ofta Mondo skickar notifieringar till dig, samt om du vill ta emot meddelanden som klassifierats med Låg prioritet. Denna inställning kan göras för följande verktyg:

  • Anslagstavla
  • Filsamling
  • Inlämningsmapp
  • Kursinformation
  • E-postarkiv

Du kommer åt dessa inställningar genom att klicka på fliken Min arbetsyta och Notifiering.

my_workspace_notifications_01_sv.png

Standardinställningen är att om någon som har behörighet att lägga upp innehåll på sajten väljer att skicka e-post notifieringar till sajtmedlemmar, skickas dessa direkt. Om det är mycket aktivitet på sajten och en mängd olika filer/information läggs in på sajten varje dag kan det vara lämpligt att ändra inställningen till att Mondo skickar endast ett e-postmeddelande varje dag som innehåller information om samtliga uppladdningar som skett under dagen (inställningen i mitten).

Den som laddar upp innehåll på sajten kan också klassificera e-postutskicket med "låg prioritet". Om du väljer det tredje alternativet innebär det att du inte kommer få något e-postmeddelande från Mondo när det gäller sådana utskick.

OBS! Dessa inställningar omfattar inte verktyget Forum. Du kan göra en liknande inställning för Forum genom att gå in i verktyget och välja Bevaka.

Välj inställning för respektive verktyg och avsluta med Spara.

my_workspace_notifications_02_sv.png

Profil

Det finns ett profilverktyg i Mondo som är tilltänkt att kunna användas i likhet med populära sociala plattformar såsom Facebook. Man kan lägga till kontakter (andra Mondoanvändare), ladda upp bilder och skicka meddelanden m.m. Dessa funktioner är dock ganska bristfälliga och fungerar inte som de ska rent tekniskt. Därför bör du inte lägga ner för mycket tid på att konfigurera och använda profilverktyget.

Däremot kan du med fördel lägga in en profilbild av dig samt fylla i information om vem du är. För denna information blir tillgänglig inifrån verktyget Deltagarlista vilket gör att dina studenter/studiekamrater kan få en mer personlig bild av dig.

Du kommer åt profilinställningarna genom att klicka på fliken Min arbetsyta och Profil i vänstermenyn.

profile_01_sv.png

För att ändra bild, eller lägga till information för du muspekaren upp i höger hörn av respektive ruta. Då dyker det upp ett alternativ för att redigera.

profile_02_sv.png